Succesvolle invallen als deze zijn voor Schaeffler erg belangrijk in de strijd tegen productpiraterij en tegelijkertijd de bescherming van haar klanten. FAG is een merk binnnen het Schaeffler concern.  

Bombay

Producten van het merk FAG zijn populair bij vervalsers. Het opsporingsteam van het agentschap TACT India, die de belangen van Schaeffler in India behartigt, heeft Bombay erkend als een centrale markt voor deze plagiaten en de hoofdverdachten geïdentificeerd. De onderzoeken resulteerden in voldoende informatie als basis voor de invallen. De betroffen bedrijven hadden echter vooraf van de acties gehoord en hadden hun firma’s gesloten of hun handel verhuisd naar nieuwe opslagruimtes. Na vijf dagen van wachten en verdere observaties konden de invallen in vier bedrijven doorgang vinden. Samen met de lokale politiële autoriteiten heeft TACT India beslag gelegd op meer dan 37.000 FAG-verpakkingen en -etiketten, 530 FAG-wentellagers en 250 FAG-drukvoorbeelden evenals diverse slijp- en verpakkingsmachines. Bovendien werden twee van de eigenaren en een medewerker aangehouden en in voorarrest genomen.  

Strijd tegen productpiraterij

Al sinds 2004 voert Schaeffler een strijd tegen product- en merkpiraterij. Er is sindsdien veel gebeurd: Het Brand-Protection-Team heeft in de tussentijd een paar duizend gevallen behandeld. Het ging daarbij zeker niet alleen om gevallen uit Azië, zoals in dit voorbeeld. Ook in Europa en de Verenigde Staten waren er een groot aantal vervalsingsdelicten. Aan de hand van deze wereldwijde ervaringen worden de methodes ter vervolging van schendingen van het merkenrecht verfijnd en verder ontwikkeld. Principieel geldt binnen de Schaeffler Groep voor gevallen van product- en merkpiraterij een ‘zero tolerance’-strategie. Het belangrijkste doel daarbij is de bescherming van de klanten.

Om ook afnemers en eindklanten die hun INA- en FAG-producten via distributeurs betrekken te beschermen, heeft Schaeffler haar distributiepartners wereldwijd beoordeeld en gecertificeerd. De geautoriseerde distributeurs zijn te vinden op de Schaeffler-website en kunnen geverifieerd worden door opgave van het certificaatnummer. Indien ook maar de kleinste twijfel bestaat omtrent de echtheid van wentellagers, staan de lokale Schaeffler-aanspreekpartners of het Brand-Protection-Team altijd ter beschikking.  

De Schaeffler Groep is een wereldwijd geïntegreerde toeleverancier van de industrie en de automobielindustrie. In 2014 behaalde de onderneming een omzet van circa 12,1 miljard euro. Met wereldwijd meer dan 82.000 medewerkers is Schaeffler een van de grootste technologieondernemingen in familiebezit en beschikt met circa 170 vestigingen in 50 landen over een wereldwijd netwerk van productievestigingen, onderzoeks- en ontwikkelingsfaciliteiten en verkoopkantoren.