VW blijkt in die auto’s software geïnstalleerd te hebben die opmerkt wanneer de uitstoot van schadelijke stoffen wordt gemeten en die emissie dan kunstmatig laag houdt. De Amerikaanse autoriteiten hebben VW opgedragen bijna een half miljoen auto’s terug te roepen om de illegale software te verwijderen.  

Volgens de Environmental Protection Agency is de emissie als de auto gewoon rijdt en de software is uitgeschakeld 40 keer zo hoog als volgens de wet op de schone lucht is toegestaan. Voor de 482.000 betrokken VW’s en Audi’s uit de jaren 2009 tot nu kan de groep een boete krijgen van 37.500 dollar per auto. "Als alle die auto’s niet aan de milieuwet blijken te voldoen, dan kan de totale boete oplopen tot 18 miljard," aldus een woordvoerder van de EPA. VW gaat er in haar Amerikaanse reclamespots juist prat op dat haar dieselauto’s zo schoon mogelijk zijn.

Topman Martin Winterkorn van Volkswagen heeft inmiddels een verklaring uitgegeven waarin hij stelt de beschuldigingen ‘zeer ernstig te nemen’. "Ik betreur het persoonlijk dat we het vertrouwen van de klanten en de gemeenschap beschaamd hebben. We werken met de betrokken autoriteiten open en volledig samen om dat zaak snel en transparant volledig op te lossen." VW heeft inmiddels zelf opdracht gegeven voor een extern onderzoek. "Volkswagen duldt geen enkele overtreding van de regels of de wetten van wat voor aard dan ook," aldus Winterkorn. VW heeft in de VS een aantal dieselmodellen voorlopig uit de handel genomen.

Door het schandaal stortte het aandeel VW op de beurs in Frankfurt maandagochtend met liefst 20 procent in.