Jaguar Land Rover bezorgd over staal-zuster

De werknemers van Jaguar Land Rover in Engeland, onderdeel van Tata Motors, maken zich ernstig zorgen over de toekomst van Tata Steel, de ‘staaltak van het Indiase concern. Tata Steel heeft de laatste maanden enkele grote staalfabrieken in Groot-Brittannië stil gelegd en honderden werknemers ontslagen.

Het bedrijf, ook eigenaar van de hoogovens en staalfabrieken in Velsen, heeft vooral last van de invoer van goedkoop staal uit China en daarnaast van de hoge energiekosten. Maar die problemen kunnen ook Jaguar Land Rover als belangrijke afnemer van Tata Steel in gevaar brengen. De vakbonden van JLR hebben daarom Cyrus Mistry, bestuursvoorzitter van Tata, gevraagd om op korte termijn duidelijkheid te scheppen en ook de garantie te geven dat Jaguar en Land Rover nog altijd Brits staal ‘uit eigen huis’ kunnen gebruiken. "Als autowerkers weten we dat onze industrie zwaar afhankelijk is van staal om onderdelen en auto’s in Groot-Brittannië te kunnen bouwen. De Britse fabrieken produceren met onze Tata collega’s het beste staal van de wereld en we zijn er trots op dat we dat in onze auto’s kunnen gebruiken," staat in de brief aan Mistry.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Jaguar Land Rover bezorgd over staal-zuster - Automobielmanagement.nl

Jaguar Land Rover bezorgd over staal-zuster

De werknemers van Jaguar Land Rover in Engeland, onderdeel van Tata Motors, maken zich ernstig zorgen over de toekomst van Tata Steel, de ‘staaltak van het Indiase concern. Tata Steel heeft de laatste maanden enkele grote staalfabrieken in Groot-Brittannië stil gelegd en honderden werknemers ontslagen.

Het bedrijf, ook eigenaar van de hoogovens en staalfabrieken in Velsen, heeft vooral last van de invoer van goedkoop staal uit China en daarnaast van de hoge energiekosten. Maar die problemen kunnen ook Jaguar Land Rover als belangrijke afnemer van Tata Steel in gevaar brengen. De vakbonden van JLR hebben daarom Cyrus Mistry, bestuursvoorzitter van Tata, gevraagd om op korte termijn duidelijkheid te scheppen en ook de garantie te geven dat Jaguar en Land Rover nog altijd Brits staal ‘uit eigen huis’ kunnen gebruiken. "Als autowerkers weten we dat onze industrie zwaar afhankelijk is van staal om onderdelen en auto’s in Groot-Brittannië te kunnen bouwen. De Britse fabrieken produceren met onze Tata collega’s het beste staal van de wereld en we zijn er trots op dat we dat in onze auto’s kunnen gebruiken," staat in de brief aan Mistry.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding