Twee bestuursleden van Renault treden daarbij op als bemiddelaar met als doel een nieuw evenwicht te vinden in wat al wordt aangeduid als een Alliantie 2.0. Vrijdag zouden er dan tijdens een bijeenkomst van het bestuur van Renault knopen doorgehakt moeten worden.

Nissan heeft de laatste tijd de nodige harde uitspraken gedaan, vooral nadat de toekomst van de alliantie in een speciale zitting van haar Raad van Bestuur op de agenda was gezet. De Japanse partner is nog steeds verbolgen dat de Franse staat haar belang in Renault heeft verdubbeld en daarmee de toch al zwakke positie van Nissan verder heeft uitgehold. Hiroto Saikawa, nummer twee bij Nissan en ook vertegenwoordiger in het bestuur van Renault, zou onlangs expliciet gedreigd hebben de hele alliantie op te zeggen. "Maar er zit nu beweging in, we kunnen niet in deze situatie blijven hangen," aldus een interne bron tegenover de Franse media. Hij erkent echter wel ‘dat Renault op dit moment meer belang heeft bij het blijven voortbestaan van de alliantie dan Nissan.’ Bovendien zien alle partijen in dat het opnieuw balanceren van de uiterst ingewikkelde juridische constructie eveneens erg ingewikkeld zal zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding