Nissan en Renault hebben met de Franse regering afspraken gemaakt over de macht die Parijs heeft bij het Franse autoconcern en daarmee bij de alliantie Renault Nissan. De staat zal zich in ieder geval niet bemoeien met zaken die rechtstreeks betrekking hebben op de positie van Nissan binnen Renault, zoals de benoeming van bestuurders. Verder houdt Parijs zijn aandelenbelang in Renault op peil maar wordt het stemrecht beperkt tot 17,9 procent of tot 20 procent in buitengewone situaties. Die bepaling geldt echter alleen voor ‘alledaagse beslissingen’ en niet voor strategische stappen. ‘’De beperking van het stemrecht geeft Nissan de garantie dat we geen controle hebben over de gang van zaken binnen Renault", aldus minister van economie Emmanuel Macron die de laatste weken een steeds fellere woordenwisseling voerde met Carlos Ghosn, de topman van Renault én van Nissan én van de alliantie. Ghosn zelf is nog positiever dan Macron: ‘’Dit is een nieuw begin voor de alliantie. We kunnen alles wat de laatste tijd is gezegd en gedaan  achter ons laten en ons nu concentreren op de verdere ontwikkeling van onze bedrijven.”
De raad van bestuur van Nissan in Japan heeft de afspraken inmiddels aanvaard. Analisten vrezen echter dat de afspraken feitelijk niet ver genoeg gaan en dat het conflict elk moment opnieuw kan oplaaien.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding