Als de aanklacht bewezen wordt, dan kan dat leiden tot een boete van tientallen miljarden voor de Duitse autofabrikant. In theorie kan die boete oplopen tot 90 miljard dollar. VW heeft al 6,5 miljard euro opzij gezet voor eventuele boetes maar de vraag is dus of dat voldoende zal zijn.

De aanklacht is ingediend namens de Environmental Protection Agency (EPA) die de zaak in september aan het licht bracht. "Autofabrikanten die hun auto’s niet op de juiste manier laten keuren en die sjoemelen met de emissie-controle systemen ondermijnen het vertrouwen van het publiek, brengen de volksgezondheid in gevaar en zetten hun concurrenten op een achterstand,"  aldus een woordvoerder van het ministerie.

De EPA heeft tegelijk laten weten dat het nog altijd geen akkoord heeft bereikt met Volkswagen over het terughalen van de ruim 600.000 bij het schandaal betrokken auto’s, voor een technische ingreep of software-update. Eerder liet VW weten wel afspraken gemaakt te hebben met de autoriteiten in Duitsland waardoor de terugroepactie in Europa wel van start kan gaan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding