Het sjoemelen met de emissies heeft immers wijd en zijd twijfel gezaaid over de dieseltechnologie waarin de Duitse autobouwers, Mercedes-Benz voorop, juist zo veel hebben geïnvesteerd. Zetsche bezweert echter dat een dergelijk schandaal bij zijn onderneming niet kan voorkomen: "Ik heb er alle vertrouwen in dat iemand die dit soort ideeën bij ons zou krijgen erg snel tegen iemand anders op zou lopen die hem zou vertellen dat we het niet op die manier willen en ook niet op die manier zullen doen." Hij benadrukte wel dat Daimler de dieseltechnologie blijft omarmen en drong er in dat kader bij de Europese Commissie op aan snel duidelijk te maken hoe de emissies in de toekomst gemeten zullen worden. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding