VW zoekt toevlucht tot voormalige FBI-baas bij dieselschandaal

Volkswagen Groep gaat een vroegere directeur van de FBI, Louis Freeh, inhuren om haar te ondersteunen bij de onderhandelingen met de Amerikaanse autoriteiten over de verdere aanpak van dieselgate. Freeh treedt niet in dienst van de Duitse autobouwer maar krijgt een rol als adviseur, meldt de Süddeutsche Zeitung.

Volkswagen wordt in de VS van alle kanten belaagd. Niet alleen de milieudienst en andere overheidsinstellingen en de bezitters van de gewraakte dieselauto’s maar ook institutionele beleggers staan klaar om het autoconcern voor de rechter te slepen en daarbij gigantische schadeclaims in te dienen. Alleen al de boete van het ministerie van justitie kan, in theorie, oplopen tot 46 miljard euro. Freeh moet het autoconcern een beetje de weg wijzen en ondersteunen in deze warboel.

Freeh, die van 1993 tot 2001 de FBI leidde, werkte een jaar of vijf geleden ook voor Daimler nadat dat bedrijf in de VS een hoge boete moest betalen wegens omkoperij. In die periode werkte hij aan de kant van Daimler nauw samen met Christine Hohmann-Dennhard die sinds kort bij VW in dienst is als directeur integriteit en juridische zaken. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

VW zoekt toevlucht tot voormalige FBI-baas bij dieselschandaal - Automobielmanagement.nl

VW zoekt toevlucht tot voormalige FBI-baas bij dieselschandaal

Volkswagen Groep gaat een vroegere directeur van de FBI, Louis Freeh, inhuren om haar te ondersteunen bij de onderhandelingen met de Amerikaanse autoriteiten over de verdere aanpak van dieselgate. Freeh treedt niet in dienst van de Duitse autobouwer maar krijgt een rol als adviseur, meldt de Süddeutsche Zeitung.

Volkswagen wordt in de VS van alle kanten belaagd. Niet alleen de milieudienst en andere overheidsinstellingen en de bezitters van de gewraakte dieselauto’s maar ook institutionele beleggers staan klaar om het autoconcern voor de rechter te slepen en daarbij gigantische schadeclaims in te dienen. Alleen al de boete van het ministerie van justitie kan, in theorie, oplopen tot 46 miljard euro. Freeh moet het autoconcern een beetje de weg wijzen en ondersteunen in deze warboel.

Freeh, die van 1993 tot 2001 de FBI leidde, werkte een jaar of vijf geleden ook voor Daimler nadat dat bedrijf in de VS een hoge boete moest betalen wegens omkoperij. In die periode werkte hij aan de kant van Daimler nauw samen met Christine Hohmann-Dennhard die sinds kort bij VW in dienst is als directeur integriteit en juridische zaken. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding