In totaal werden vorig jaar in Europa 13,7 miljoen auto’s aan de man gebracht, een groei van 9.3% vergeleken met 2014. ACEA President Dieter Zetsche spreekt van "grote vooruitgang, hoewel we nog steeds behoorlijk onder het pre-crisisniveau van voor 2007 zitten" (15,5 miljoen verkochte auto’s, red.). Kijkend naar de productieaantallen, dan is er eveneens een groei geweest in 2015 (met 6,2% ten opzichte van 2014). De 15,9 miljoen geproduceerde auto’s zijn echter nog beduidend minder dan de bijna zeventien miljoen in 2007.

Zetsche zegt namens de ACEA te rekenen op een bescheiden verkoopgroei in 2016, zowel bij personenwagens als bij bedrijfswagens: plus 2%, ruwweg een totaal van veertien miljoen voertuigen. Met het oog op de handelsbelangen van Europese autofabrikanten en toeleveranciers roept Zetsche politici op pal te staan voor het principe van vrij handelsverkeer. Ook herhaalde hij dat de industrie bereid is om mee te werken aan vernieuwing van tests om vervuiling en CO2-emissie te meten – en dan onder realistische rijomstandigheden. Zetsche: "Er is geen twijfel: we hebben in Europa nieuwe testcycli nodig. Toch wordt belangrijke regelgeving op diverse emissiegebieden nog steeds apart geformuleerd, voorbijgaand aan hun onderlinge samenhang."

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding