VW denkt over verkoop vrachtwagendivisie

Volkswagen denkt er ernstig over om de vrachtwagendivisie, dat zijn Scania, MAN en Volkswagen Trucks, te verkopen of te verzelfstandigen. Dat zou miljarden euro’s in het laatje brengen waar VW hard behoefte aan heeft om de enorme kosten van het dieselschandaal te betalen.

VW heeft de beide vrachtwagenmerken vorig jaar onder één noemer gebracht. Die aparte divisie zou uitstekend afgestoten kunnen worden. Analisten schatten dat dat zo’n 12 miljard euro op kan brengen. "Alle opties staan open," zegt VW zelf over de berichten. Of ook de bestelauto-divisie daarbij in de etalage staat, heeft de woordvoerder nog niet duidelijk gemaakt. Berichten over het mogelijk zelfstandig naar de beurs brengen van de divisie circuleerden overigens ook al voordat dieselgate bekend werd.

VW Groep heeft al zeven miljard dollar gereserveerd en nog eens 20 miljard dollar kredietfaciliteit los geweekt bij de banken maar het lijkt er op dat de kosten van het dieselschandaal alles bij elkaar nog veel hoger uit zullen vallen. VW Group zal waarschijnlijk een actuele schatting moeten geven in de jaarcijfers maar die zijn juist vanwege dieselgate uitgesteld.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

VW denkt over verkoop vrachtwagendivisie - Automobielmanagement.nl

VW denkt over verkoop vrachtwagendivisie

Volkswagen denkt er ernstig over om de vrachtwagendivisie, dat zijn Scania, MAN en Volkswagen Trucks, te verkopen of te verzelfstandigen. Dat zou miljarden euro’s in het laatje brengen waar VW hard behoefte aan heeft om de enorme kosten van het dieselschandaal te betalen.

VW heeft de beide vrachtwagenmerken vorig jaar onder één noemer gebracht. Die aparte divisie zou uitstekend afgestoten kunnen worden. Analisten schatten dat dat zo’n 12 miljard euro op kan brengen. "Alle opties staan open," zegt VW zelf over de berichten. Of ook de bestelauto-divisie daarbij in de etalage staat, heeft de woordvoerder nog niet duidelijk gemaakt. Berichten over het mogelijk zelfstandig naar de beurs brengen van de divisie circuleerden overigens ook al voordat dieselgate bekend werd.

VW Groep heeft al zeven miljard dollar gereserveerd en nog eens 20 miljard dollar kredietfaciliteit los geweekt bij de banken maar het lijkt er op dat de kosten van het dieselschandaal alles bij elkaar nog veel hoger uit zullen vallen. VW Group zal waarschijnlijk een actuele schatting moeten geven in de jaarcijfers maar die zijn juist vanwege dieselgate uitgesteld.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding