Dat bedrag bestaat uit een tweetal componenten, legt Renault uit in het vorige week verschenen jaarbericht. In de eerste plaats is Renaults ‘aandeel’ in het verlies van Avtovaz 395 miljoen euro. Daarnaast heeft het Franse concern 225 miljoen afgeschreven op haar belang in de Russische fabrikant dat daardoor nu voor nog maar 96 miljoen in de boeken staat. Renault voegt daar aan toe dat het in gesprek is met de andere aandeelhouders in de holding ARA bv die Avtovaz controleert over een herkapitalisatie. Tot die aandeelhouders behoren vaste partner Nissan en de Russische staat. Renault heeft 50 procent van de aandelen in handen, Nissan nog eens 17,13 procent.

In Rusland zijn vorig jaar weer 36 procent minder auto’s verkocht dan in het toch al slecht verlopen 2014. Voor dit jaar wordt opnieuw een terugval verwacht waarmee de automarkt dan vier jaar achter elkaar ingezakt zou zijn. Op die kleinere markt kon Avtovaz via Lada haar aandeel wel opvoeren van 16,4 naar 18 procent.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding