Volgens ceo Matthias Müller gaat het jaren duren voordat er volledig overzicht is van de gevolgen van het schandaal. Hij zei dit tegen de verzamelde werknemers op het hoofdkantoor in Wolfsburg. De gevolgen van het schandaal zullen Volkswagen jarenlang bezig houden, verwacht hij.

Commitment

Stephan Weil, de minister-president van de deelstaat Niedersachsen en  de op een na grootste aandeelhouder van het concern, zei tegen dezelfde werknemers: "We zullen dit jaar waarschijnlijk iedere keer weer worden geconfronteerd met onplezierig nieuws in relatie tot dieselgate."  Volgens Weil zou Volkswagen in staat moeten zijn de ‘fallout’ van de manipulatie af te handelen maar de schade zal niet klein zijn. De deelstaat Niedersachsen, met twintig procent van de aandelen, heeft ‘geen reden’ om zijn  commitment met de autofabrikant te veranderen, zegt hij ook.


Zeventien mensen verdacht 

Los hiervan hebben aanklagers in Braunschweig hun onderzoek naar het Volkswagen emissieschandaal uitgebreid. In totaal heeft men nu zeventien mensen op de korrel, in tegenstelling tot de zes tot dusver. "Het is onderdeel van het dieselonderzoek. Er zijn meer verdachten, hoewel die niet uit de raad van bestuur komen", aldus aanklager Ziehe.  Volkswagen heeft vorig jaar al 6,7 miljard euro apart gezet om de kosten van de terugroepacties van de elf miljoen auto’s wereldwijd te dekken.  Dit getal voorziet niet in de miljarden euro’s die nodig zullen zijn voor boetes en compensaties.

Nog eens 15 miljard

De bekendmaking van de jaarresultaten van de Volkswagens Groep is uitgesteld tot 28 april als gevolg van de geldende onduidelijkheden over alle kosten en reserveringen. Mogelijk zal Volkswagen nog eens 15,5 miljard euro apart zetten.  (bron: Automotive News Europe)