Dat stelt de FNV na een eigen onderzoek. Daarbij is gesproken met tientallen chauffeurs die werken voor de Roemeense satellietvestiging van de Oostenrijkse transporteur Hodlmayr. "Het beeld dat de chauffeurs schetsen is schokkend. De chauffeurs zijn economisch gedwongen slachtoffer van een systematisch georganiseerde manier van uitbuiting. Mercedes heeft ondertussen alleen oog voor de glimmende auto’s op de transportwagens. Mercedes’ strenge sociale beleid dat ook van toepassing is op zijn onderaannemers, blijkt alleen een papieren tijger," aldus de vakorganisatie.

Volgens de bond leven de chauffeurs weken in hun te kleine autotransportcabines om zoveel mogelijk voertuigen mee te kunnen nemen. Chauffeurs verklaren regelmatig maar een keer in de week warm en vers voedsel te kunnen eten. Edwin Atema van FNV – Stichting VNB: "Met dit onderzoek hebben we vast kunnen stellen dat het wegkijken van Mercedes maatschappelijk alleen maar slachtoffers kent. Oost- Europese chauffeurs worden schaamteloos uitgebuit en bonafide werkgevers en hun chauffeurs worden weggeconcurreerd. Om over de verkeersveiligheid nog maar te zwijgen."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding