De bonden hebben het beleid van CEO Matthias Müller van Volkswagen AG en van Herbert Diess als baas van VW zelf tot nu toe gesteund, zij het meestal stilzwijgend. Maar nu hebben ze een kritische brief geschreven aan hun achterban waarin ze felle kritiek uiten op Diess. In de brief eisen ze de toezegging dat de werkgelegenheid van de 120.000 werknemers bij de zes Duitse fabrieken van VW niet in gevaar komt. "Wij hebben de indruk dat het dieselschandaal in het geniep wordt gebruikt om banen te schrappen waar een paar maanden geleden nog geen sprake van was," schrijft de machtige voorzitter van de OR Bernd Osterloh. Personeelschef Karlheinz Blessing van VW zei in een reactie alleen maar ‘het aanbod om te onderhandelingen over een lange-termijn pact voor de toekomst op prijs te stellen.’

Op de website van vakbond IG Metall gaat Osterloh nog een flink stuk verder. Daar heeft hij het over ‘een ernstig verlies aan vertrouwen,’ en noemt hij het management van het VW-merk ‘onbetrouwbare onderhandelingspartners’. Hij beschuldigt Diess er ook van geen samenhangend plan te hebben om uit de crisis te komen. De opmerkingen maken nog eens duidelijk dat Osterloh veel minder goed overweg kan met Diess dan met diens voorganger Martin Winterkorn.