Marchionne zou ook graag Hyundai/Kia als partners opvoeren ‘maar die hebben geen interesse in een huwelijk’.
Marchionne zag vorig jaar toenaderingspogingen bij General Motors direct stranden maar gaat door: "De deur voor fusies en overnames is nooit dicht geweest, de noodzaak om te consolideren verdwijnt niet." Hij kan Ford echter direct al weer van de lijst halen want dat heeft geen enkele belangstelling in een fusie. "Zoals we steeds zeggen, gaan we door met ons eigen One Ford plan," aldus een korte verklaring. Of Volkswagen onder de huidige omstandigheden veel tijd heeft om over Marchionne’s ideeën na te denken is de vraag terwijl Toyota op eigen kracht al de grootste autofabrikant ter wereld is. Marchionne heeft nog even de tijd om zijn droom waar te maken want zijn huidige contract loopt tot 2018.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding