Dat volgt op de aankondiging van het bedrijf zelf dat er gesjoemeld is met de verbruiksgegevens van 600.000 auto’s. Deskundigen schatten dat het schandaal de Japanse fabrikant rond 400 miljoen euro kan gaan kosten. Door alle verhalen rond het sjoemelen blijft de koers van Mitsubishi op de beurs van Tokio zo snel dalen dat het beursbestuur het nodig achtte het aandeel enige tijd te schorsen.

Mitsubishi heeft tot 27 april de tijd gekregen om een rapport in te dienen over het gemanipuleer met verbruikstesten. "Op basis van dat rapport en van wat er bij de invallen tevoorschijn is gekomen hopen we zo snel mogelijk de omvang van de manipulaties duidelijk te maken. We zullen de zaak op een strikte manier aanpakken en willen er ook voor zorgen dat onze auto’s veilig zijn," aldus Yoshihide Suga, secretaris van de Japanse regering.

Auto-analisten van JPMorgan schatten dat Mitsubishi zo’n 400 miljoen kwijt zal zijn aan vergoedingen aan klanten, vervangen van onderdelen en vooral ook compensatie aan Nissan. Van de 600.000 betrokken auto’s zijn er 468.000 door Mitsubishi gebouwd voor Nissan. In alle gevallen gaat het om zogenaamde ‘Kei cars’. Dat zijn minicars ofwel kleine auto’s met een 660cc benzinemotor die erg populair zijn in Japan zelf.