Toyota voorziet donkere wolken

Toyota heeft in het boekjaar tot 31 maart een winst gedraaid van 18,4 miljard euro.

Dat is 6,4 procent meer dan een jaar eerder en het derde achtereenvolgende jaar dat de winst op een nieuw record uitkomt. Maar volgens Toyota is dat voorlopig ook het laatste jaar met winstgroei. Het bedrijf voorspelt dat de winst over het lopende boekjaar rond de 35 procent lager uit zal komen.
Toyota heeft, net als de andere Japanse autofabrikanten, flink kunnen profiteren van de lagere koers van de yen. Daar is echter de laatste tijd verandering in gekomen. Daarbij vreest de autobouwer dat ook de vraag op twee van de belangrijkste markten, in China en de Verenigde Staten, dit jaar af zal zwakken. "In het afgelopen boekjaar konden de kostenbeperking en gunstige wisselkoersen de negatieve factoren zoals lagere verkopen en hogere arbeids- en onderzoekskosten nog ruimschoots compenseren," licht vice-president Takahiko Ijichi toe. Toyota was vorig jaar met wereldwijde verkopen van 10,094 miljoen voertuigen weer de grootste autobouwer ter wereld. In het eerste kwartaal is die positie overgenomen door de VW groep, vooral doordat Toyota enkele fabrieken tijdelijk moest stil leggen na nieuwe aardbevingen in Japan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Toyota voorziet donkere wolken - Automobielmanagement.nl

Toyota voorziet donkere wolken

Toyota heeft in het boekjaar tot 31 maart een winst gedraaid van 18,4 miljard euro.

Dat is 6,4 procent meer dan een jaar eerder en het derde achtereenvolgende jaar dat de winst op een nieuw record uitkomt. Maar volgens Toyota is dat voorlopig ook het laatste jaar met winstgroei. Het bedrijf voorspelt dat de winst over het lopende boekjaar rond de 35 procent lager uit zal komen.
Toyota heeft, net als de andere Japanse autofabrikanten, flink kunnen profiteren van de lagere koers van de yen. Daar is echter de laatste tijd verandering in gekomen. Daarbij vreest de autobouwer dat ook de vraag op twee van de belangrijkste markten, in China en de Verenigde Staten, dit jaar af zal zwakken. "In het afgelopen boekjaar konden de kostenbeperking en gunstige wisselkoersen de negatieve factoren zoals lagere verkopen en hogere arbeids- en onderzoekskosten nog ruimschoots compenseren," licht vice-president Takahiko Ijichi toe. Toyota was vorig jaar met wereldwijde verkopen van 10,094 miljoen voertuigen weer de grootste autobouwer ter wereld. In het eerste kwartaal is die positie overgenomen door de VW groep, vooral doordat Toyota enkele fabrieken tijdelijk moest stil leggen na nieuwe aardbevingen in Japan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding