Ook is zakenbank Lazard ingeschakeld om nieuwe geldbronnen te vinden. Takata praat bovendien met verschillende autofabrikanten over een mogelijke deelname in het bedrijf. Takata zelf en een reeks autofabrikanten hebben inmiddels meer dan 28 miljoen auto’s teruggeroepen om de potentieel gevaarlijke airbags te vervangen.

Deze week werd bekend dat daar nog eens 40 miljoen auto’s bijkomen, met alle kosten vandien. Wereldwijd hebben de exploderende airbags tot minstens tien doden en rond de honderd gewonden geleid wat ook nog eens tot vele miljarden aan schadeclaims kan leiden. Eerder dit jaar zette Takata 180 miljoen dollar opzij voor het schandaal maar dat is bij lange na niet voldoende. Het bedrijf probeert daarom investeerders te vinden die bereid zijn nieuw geld in de onderneming te steken om het zo over de crisis heen te helpen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding