VW behaalde in de eerste drie maanden van dit jaar een winst voor belastingen van 2,365 miljard euro, ruim 19 procent minder dan een jaar eerder. De groepsomzet kwam met bijna 51 miljard euro 3,4 procent lager uit. Bij het merk Volkswagen daalde de kwartaalwinst van 514 naar 73 miljoen terwijl Audi en Skoda juist betere resultaten wisten te boeken dan een jaar geleden. Volkswagen AG wist alles bij elkaar 2,577 miljoen auto’s te verkopen, net 1 procent minder op jaarbasis, terwijl de productie met meer dan 6 procent daalde naar 2,555 miljoen eenheden.

Bestuursvoorzitter Matthias Müller toont zich desalniettemin tevreden: ‘’Gezien de uitdagingen waar we vandaag de dag mee geconfronteerd worden, zijn we over het algemeen tevreden over het begin van wat ongetwijfeld een veeleisend jaar zal worden. In het eerste kwartaal zijn we er weer in geslaagd de economische gevolgen van dieselgate binnen de perken te houden en eerbare resultaten te behalen onder moeilijke omstandigheden. Dat bewijst dat de Volkswagen Groep met zijn portefeuille aan sterke merken en zijn sterke positie op veel automarkten in de wereld een erg robuuste fundering heeft. We kunnen daarop voortbouwen naar het moderniseren van onze groep en haar positioneren voor een nieuwe wereld van mobiliteit.”

VW meldt tevens dat de autodivisie een positieve kasstroom had van 1,3 miljard euro. Dat is weliswaar iets meer dan een jaar eerder, maar dat is te danken aan de 2,2 miljard euro die de verkoop van het belang in LeasePlan heeft opgebracht. De autodivisie heeft eind maart 26 miljard euro in kas. ‘’Dat biedt ons de financiële stabiliteit en flexibiliteit die nodig is om de nog komende problemen het hoofd te bieden,” denkt Müller.