Frankrijk wil beloning Ghosn c.s. beperken

Na de polemiek over de hoge beloning voor Carlos Ghosn als topman van Renault wil de Franse regering de salarissen en bonussen van de bazen van de grote bedrijven nu per wet afkappen. “We willen eenvoudige en duidelijke regels,” aldus president François Hollande.

Bij Renault stemde een meerderheid van de aandeelhouders, waaronder de Franse staat, tegen het voorstel om Ghosn alles bij elkaar over 2015 7,25 miljoen euro uit te keren. Desondanks besloot de bestuursraad een dag later die beloning op dat niveau te houden. Dat schoot volledig in het verkeerde keelgat bij minister Emmanuel Macron van economische zaken en later ook bij premier Valls en president Hollande zelf.

De werkgeversorganisatie Medef probeert het tij nog te keren met de belofte om de gedragscode voor de beloning van de topmensen in het bedrijfsleven aan te scherpen maar dat gaat de regering niet ver genoeg. Inmiddels liggen er in het parlement al twee initiatiefvoorstellen voor een ‘kap’ op de beloningen maar nu wil de regering ook zelf een eigen voorstel op tafel leggen. Overigens zijn de salarissen bij Franse semi-staatsbedrijven als de post of de spoorwegen afgekapt op niet meer dan 450.000 euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Frankrijk wil beloning Ghosn c.s. beperken - Automobielmanagement.nl

Frankrijk wil beloning Ghosn c.s. beperken

Na de polemiek over de hoge beloning voor Carlos Ghosn als topman van Renault wil de Franse regering de salarissen en bonussen van de bazen van de grote bedrijven nu per wet afkappen. “We willen eenvoudige en duidelijke regels,” aldus president François Hollande.

Bij Renault stemde een meerderheid van de aandeelhouders, waaronder de Franse staat, tegen het voorstel om Ghosn alles bij elkaar over 2015 7,25 miljoen euro uit te keren. Desondanks besloot de bestuursraad een dag later die beloning op dat niveau te houden. Dat schoot volledig in het verkeerde keelgat bij minister Emmanuel Macron van economische zaken en later ook bij premier Valls en president Hollande zelf.

De werkgeversorganisatie Medef probeert het tij nog te keren met de belofte om de gedragscode voor de beloning van de topmensen in het bedrijfsleven aan te scherpen maar dat gaat de regering niet ver genoeg. Inmiddels liggen er in het parlement al twee initiatiefvoorstellen voor een ‘kap’ op de beloningen maar nu wil de regering ook zelf een eigen voorstel op tafel leggen. Overigens zijn de salarissen bij Franse semi-staatsbedrijven als de post of de spoorwegen afgekapt op niet meer dan 450.000 euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding