De missie van OpenAI is volgens hun website het bouwen van veilige KI (Kunstmatige Intelligentie). Ook wil de organisatie de voordelen van KI zo breed en goed verdeeld mogelijk beschikbaar maken.  

Concreet

Zo’n missie-verhaal is natuurlijk vaak mooi verwoord, maar wat betekent dit nu in de praktijk? Wat OpenAI beoogt te doen is het inkopen van bestaande robots en deze vervolgens aan te passen voor specifieke doeleinden. Bijvoorbeeld het bouwen van een robot die huishoudelijke taken op zich neemt.

Chatten en spelen

Musk geeft aan daarnaast ook zogenaamde ‘chatbots’ te willen maken, die normale gesprekken kunnen begrijpen en om kunnen zetten in concrete taken. Een ander doel van OpenAI is om robots een game te kunnen laten doen. Games zijn namelijk virtuele mini-werelden die heel divers zijn. Een game snel leren spelen zal volgens OpenAI resulteren in een grote sprong voorwaarts op het gebied van KI.
Het hoofddoel van OpenAI kan dus worden samengevat als het ontwikkelen van steeds betere algoritmes voor zelflerende robots. "Die algoritmes kunnen ons vervolgens helpen nog slimmere apparatuur te ontwikkelen", aldus OpenAI.