Daarmee is de tijd dus voorbij dat Groot-Brittannië veel betere prestaties neerzette dan de rest van Europa.

In de eerste zes maanden werden 1.420.636 nieuwe personenauto’s geregistreerd, meldt de Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT). In hoeverre het Brexit referendum invloed heeft gehad op deze cijfers is onduidelijk. Wel is het zo dat de uitslag daarvan pas op 24 juni, dus net een week voor afsluiting van het halfjaar, bekend is geworden.

Directeur Mike Hawes had de daling in juni wel verwacht na de buitengewoon goede prestaties in 2015. Hij wijst er op dat de verkopen aan vlooteigenaren wel 4,5 procent hoger uit zijn gekomen maar dat de particulier het de laatste tijd laat afweten. "Het is veel te vroeg om vast te stellen of het referendum enige invloed heeft op de markt voor nieuwe auto’s. De eerste jaarhelft zagen we weer een sterke vraag hoewel er de laatste maanden wel van een afkoeling sprake is. Het is nu van het grootste belang dat de regering al het mogelijke doet om het vertrouwen te herstellen om te voorkomen dat de markt de komende tijd inzakt."