Hij richt zijn kritiek vooral op een artikel in het Amerikaanse tijdschrift Fortune vol kritiek op elektrische auto’s. Dat is volgens Musk ‘gesponsorde’ content die zou zijn betaald door de schatrijke gebroeders Koch.

Behalve het eerder gemelde dodelijke ongeval en een ongeluk dat beter is afgelopen, heeft opnieuw een bezitter van een Tesla gemeld dat de ingeschakelde Autopilot niet kon voorkomen dat zijn Model X van de weg afschoot. Bij dit ongeval in Montana werd de Tesla ernstig beschadigd aan de voorkant. Beide inzittenden kwamen met de schrik vrij. "De auto stond op Autopilot met een snelheid van tussen de 90 en 100 kilometer per uur toen hij van de weg raakte en tegen een houten vangrail tot stilstand kwam. Ik vroeg de bestuurder hoe de Autopilot uit zichzelf van de weg kon rijden, hij zei dat hij dat zelf ook graag zou willen weten," meldde een vriend van de eigenaar op het Tesla Motors Club forum. Wel is het zo dat het ongeval plaats vond op een weg zonder middenberm terwijl Tesla aanbeveelt om de Autopilot niet op dat soort wegen te gebruiken.

Sinds het eerdere dodelijke ongeval met een op Autopilot rijdende Tesla elders in de VS worden steeds meer kritische vragen gesteld over de veiligheid van het systeem maar ook over de manier waarop Tesla er mee omgaat. Het nieuws is pas weken later bekend gemaakt door de verkeersveiligheidsdienst NHTSA en nog later door Tesla zelf. Fortune en andere bladen stellen echter dat het hier om koersgevoelige informatie gaat die zo snel mogelijk openbaar gemaakt had moeten worden.