Nishikawa Rubber betaalt 130 mln boete voor prijsafspraken

De Japanse toeleverancier Nishikawa Rubber heeft schuld bekend en zal in de Verenigde Staten 130 miljoen dollar boete betalen. Het bedrijf maakte zich volgens een wereldwijd onderzoek van het Amerikaanse Ministerie van Justitie schuldig aan prijsafspraken en aan manipulaties van aanbestedingen (bid rigging).

Nishikawa Rubber betaalt 130 mln boete voor prijsafspraken

Nishikawa produceert afdichtmaterialen zoals tochtstrips en gaat akkoord schuld te bekennen en de boete te betalen voor dit handelen in de periode vanaf 2000 tot in ieder geval september 2012. Het bedrijf uit Hiroshima leverde de betrokken onderdelen aan Honda, Toyota en Subaru.

De boete van 130 miljoen dollar, die nog goedgekeurd moet worden door de rechtbank, zou een van de hoogste zijn voor prijsmanipulatie. Het ministerie zegt dat 45 bedrijven en 64 directeuren zijn aangeklaagd voor in totaal 2,8 miljard aan boetes. "Nishikawa heeft ingestemd met het betalen van een hoge prijs voor de samenzwering waardoor consumenten in de VS en Canada zijn gedupeerd. "Maar Nishikawa verdient ook waardering voor het erkennen van hun gedrag, het nemen van de verantwoordelijkheid voor de gevolgen en het kiezen van een nieuwe weg in de richting van naleving en sanering", vindt Brent Snyder, de plaatsvervangend procureur-generaal. De overeenstemming kwam nadat Keiji Kyomoto, een voormalige directeur van Nishikawa, in april verklaarde schuldig te zijn aan price fixing en bid rigging. Kyomoto kreeg achttien maanden celstraf en een boete van twintig duizend dollar.

Nishikawa is aangeklaagd vanwege het overtreden van de Sherman Antitrust Act door samen te spannen met andere toeleveranciers om de concurrentie in de auto-onderdelenindustrie te onderdrukken en te elimineren. De betrokken toeleveranciers zouden hebben samengewerkt om aan Toyota, Honda en Subaru onderdelen te kunnen verkopen tegen niet-concurrerende prijzen.

Nishikawa Rubber betaalt 130 mln boete voor prijsafspraken - Automobielmanagement.nl

Nishikawa Rubber betaalt 130 mln boete voor prijsafspraken

De Japanse toeleverancier Nishikawa Rubber heeft schuld bekend en zal in de Verenigde Staten 130 miljoen dollar boete betalen. Het bedrijf maakte zich volgens een wereldwijd onderzoek van het Amerikaanse Ministerie van Justitie schuldig aan prijsafspraken en aan manipulaties van aanbestedingen (bid rigging).

Nishikawa Rubber betaalt 130 mln boete voor prijsafspraken

Nishikawa produceert afdichtmaterialen zoals tochtstrips en gaat akkoord schuld te bekennen en de boete te betalen voor dit handelen in de periode vanaf 2000 tot in ieder geval september 2012. Het bedrijf uit Hiroshima leverde de betrokken onderdelen aan Honda, Toyota en Subaru.

De boete van 130 miljoen dollar, die nog goedgekeurd moet worden door de rechtbank, zou een van de hoogste zijn voor prijsmanipulatie. Het ministerie zegt dat 45 bedrijven en 64 directeuren zijn aangeklaagd voor in totaal 2,8 miljard aan boetes. "Nishikawa heeft ingestemd met het betalen van een hoge prijs voor de samenzwering waardoor consumenten in de VS en Canada zijn gedupeerd. "Maar Nishikawa verdient ook waardering voor het erkennen van hun gedrag, het nemen van de verantwoordelijkheid voor de gevolgen en het kiezen van een nieuwe weg in de richting van naleving en sanering", vindt Brent Snyder, de plaatsvervangend procureur-generaal. De overeenstemming kwam nadat Keiji Kyomoto, een voormalige directeur van Nishikawa, in april verklaarde schuldig te zijn aan price fixing en bid rigging. Kyomoto kreeg achttien maanden celstraf en een boete van twintig duizend dollar.

Nishikawa is aangeklaagd vanwege het overtreden van de Sherman Antitrust Act door samen te spannen met andere toeleveranciers om de concurrentie in de auto-onderdelenindustrie te onderdrukken en te elimineren. De betrokken toeleveranciers zouden hebben samengewerkt om aan Toyota, Honda en Subaru onderdelen te kunnen verkopen tegen niet-concurrerende prijzen.