Ford wil uit resten van de agaveplant, die in dit geval wordt gebruikt voor de productie van de alcoholische drank tequila, lichtgewicht voertuigcomponenten fabriceren. De vezels van de agave zijn bij de tequilaproductie een restproduct maar volgens Ford zijn er veelbelovende mogelijkheden voor het gebruik ervan in het interieur van auto’s en voor kabelbomen, klimaatregelingscomponenten of opbergvakken. Behalve de gerealiseerde gewichtsbesparing wordt het aantal onderdelen dat uit fossiele grondstof wordt gemaakt hierdoor kleiner.  

Acht biomaterialen

De samenwerking met Jose Cuervo is het nieuwste voorbeeld van de keuze van Ford voor biomaterialen. De fabrikant is al in het jaar 2000 begonnen met onderzoek naar duurzame materialen, bijvoorbeeld met sisalvezels, een andere soort van de agave. Ford zegt inmiddels acht verschillende biomaterialen in zijn auto’s te gebruiken, namelijk sojaschuim, ricinusolie (wonderolie), tarwestro, kenaf-vezels, cellulose, hout, kokosvezels en rijstkorrelvlies.

Bij de productie van de tequila worden bestanddelen van de plant na de oogst geroosterd, aansluitend haalt de fabrikant de sappen uit de plant om die te destilleren. Tot dusver gebruikte Jose Cuervo een klein deel van de resterende vezels als compost voor zijn akkers en een ander klein deel ging naar lokale artiesten en ambachtslieden om er bijvoorbeeld kunstobjecten of papier van te maken. De samenwerking tussen Ford en Jose Cuervo gaat nu opleveren dat uit de plantvezels milieuvriendelijke onderdelen voor auto’s worden geproduceerd.  

Vijf miljard ton biomassa

Volgens opgave van de Verenigde Naties ontstaat er per jaar wereldwijd ongeveer vijf miljard ton biomassa in de vorm van afval en agrarische bijproducten. Biomassa laat zich vaak relatief eenvoudig en goedkoop verwerken maar het potentieel ervan wordt tot dusver maar mondjesmaat gebruikt.