"De resultaten tonen het belang aan van onze strategie naar regionale diversificatie en het lanceren van nieuwe modellen," zegt CEO Carlos Ghosn. Renault brengt dit jaar alleen al tien nieuwe modellen op de markt, waaronder de gerestylde Espace en Scenic minivans en de Kadjar als eigen SUV. De Franse autobouwer profiteert daarmee met name van de sterke opleving van de Europese automarkt hoewel het plaatje elders in de wereld er somberder uitziet. Vanwege de afkoeling van de Amerikaanse markt, afzetproblemen in Algerije en andere probleemregio’s in de wereld mikt Renault nu op een groei van de wereldwijze afzet van auto’s van 1,7 procent terwijl eerst nog op 2 procent werd ingezet. 

Bonus terugedraaid

Naar aanleiding van alle kritiek op het hoge inkomen van topman Carlos Ghosn, niet in het minst van de Franse staat, laat Renault nu weten dat zijn bonus wordt teruggedraaid van 150 naar maximaal 120 procent van het jaarsalaris. Bovendien heeft Ghosn zelf meegedeeld dat hij 1 miljoen van zijn bonus schenkt aan een stichting van Renault voor steun aan jongeren. "Wijzigingen waren noodzakelijk om de beloningsstructuur te vereenvoudigen en transparanter en duidelijk te maken," aldus Renault.