Beieren eist schadevergoeding van VW

Beieren sleept Volkswagen voor de rechter om compensatie te krijgen voor het verlies dat het pensioenfonds van de Duitse deelstaat heeft geleden door de forse koersval van het aandeel VW door dieselgate. Beieren is daarmee de eerste Duitse staat die een rechtszaak tegen VW begint.

Het Beierse pensioenfonds had in september 2015, vlak voor dieselgate bekend werd, zo’n 58.000 voorkeursaandelen VW in bezit. "Door het vergrijp dat VW pleegde tegen de meldingsplicht moest ook het Beierse pensioenfonds een schade door het koersverlies voor haar rekening nemen. Dat geld willen we van VW terug hebben," zegt minister Söder van financiën. Hij schat dat het concreet om maximaal 700.000 euro gaat. "Beieren moet Volkswagen wel voor de rechter dagen. Wij zijn dat ook juridisch verplicht tegenover onze werknemers. Het gaat om aanspraken die alleen door ons geldig gemaakt kunnen worden."

De aanklacht zet de positie van een andere deelstaat, Nedersaksen, nog eens scherp in de schijnwerpers. Nedersaksen is de op de families Porsche/Piëch na grootste aandeelhouder van VW. De staat heeft op grond daarvan ook een zetel in de Raad van Toezicht waar het zelfs vetorecht heeft. Een paar maanden geleden stelde Nedersaksen nog geen schadeclaim te overwegen. Wel is het zo dat de officier van justitie in Braunschweig, dat in Nedersaksen ligt, al enige tijd een schadeclaim tegen de ex-topman Martin Winterkorn en de huidige baas van het merk VW Herbert Diess overweegt wegens hun rol bij dieselgate en het verbloemen daarvan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Beieren eist schadevergoeding van VW - Automobielmanagement.nl

Beieren eist schadevergoeding van VW

Beieren sleept Volkswagen voor de rechter om compensatie te krijgen voor het verlies dat het pensioenfonds van de Duitse deelstaat heeft geleden door de forse koersval van het aandeel VW door dieselgate. Beieren is daarmee de eerste Duitse staat die een rechtszaak tegen VW begint.

Het Beierse pensioenfonds had in september 2015, vlak voor dieselgate bekend werd, zo’n 58.000 voorkeursaandelen VW in bezit. "Door het vergrijp dat VW pleegde tegen de meldingsplicht moest ook het Beierse pensioenfonds een schade door het koersverlies voor haar rekening nemen. Dat geld willen we van VW terug hebben," zegt minister Söder van financiën. Hij schat dat het concreet om maximaal 700.000 euro gaat. "Beieren moet Volkswagen wel voor de rechter dagen. Wij zijn dat ook juridisch verplicht tegenover onze werknemers. Het gaat om aanspraken die alleen door ons geldig gemaakt kunnen worden."

De aanklacht zet de positie van een andere deelstaat, Nedersaksen, nog eens scherp in de schijnwerpers. Nedersaksen is de op de families Porsche/Piëch na grootste aandeelhouder van VW. De staat heeft op grond daarvan ook een zetel in de Raad van Toezicht waar het zelfs vetorecht heeft. Een paar maanden geleden stelde Nedersaksen nog geen schadeclaim te overwegen. Wel is het zo dat de officier van justitie in Braunschweig, dat in Nedersaksen ligt, al enige tijd een schadeclaim tegen de ex-topman Martin Winterkorn en de huidige baas van het merk VW Herbert Diess overweegt wegens hun rol bij dieselgate en het verbloemen daarvan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding