In het afgelopen kwartaal daalde de winst al van Yen 646 miljard naar Yen 552 miljard terwijl de omzet met bijna zes procent terugliep naar Yen 6,6 biljoen. Toyota heeft daarom de winstverwachting voor het tot eind maart lopende boekjaar teruggedraaid. Bovendien lijkt het er op dat Toyota voor het eerst in vijf jaar als grootste autofabrikant ter wereld toch weer wordt ingehaald door de Volkswagen Groep.

"De yen wordt dramatisch meer waard na de Brexit stemming, daarom hebben we een noodprogramma op gang gebracht om de winst te verbeteren," aldus directeur Tetsuya Otake. Toyota heeft al eerder kleinere kostenbesparingen aangekondigd zoals het uitdraaien van de lichten en stopzetten van liften. Met nieuwe maatregelen hoopt het autobedrijf nog eens miljarden extra te besparen. Investeringen in autonoom rijden en andere nieuwe technologieën blijven echter op peil, benadrukt Otake.

Toyota heeft daarnaast problemen op de belangrijke Amerikaanse markt. Daar lijkt de groei er uit, terwijl de verkopen van de Prius nog eens extra onder druk staan door de lage brandstofprijzen. In het afgelopen kwartaal verkocht Toyota in de VS vier procent minder auto’s dan een jaar eerder. Daarnaast lopen ook de verkopen op de Japanse thuismarkt verder terug.