Bij de gezamenlijke zaak van 170 getroffenen kan de claim oplopen tot een totaal bedrag van vier miljard euro. Vanwege de ingewikkeldheid van het dossier zal de feitelijke zaak op zijn vroegst eind dit jaar kunnen beginnen. Een woordvoerster van VW heeft weer eens herhaald ‘dat onze onderneming zich aan alle juridische verplichtingen rond de publicatieplicht heeft gehouden’.

Tegelijk heeft de Italiaanse concurrentiedienst Volkswagen een boete opgelegd van 5,5 miljoen euro wegens misleiding van de kopers van dieselauto’s met de emissiecijfers. Het bedrag is het hoogste dat de dienst in Italië wegens een dergelijk vergrijp kan opleggen. VW heeft ook tegenover de Italiaanse concurrentie-autoriteiten toegegeven dat de controlesystemen voor de uitstoot van gevaarlijke stoffen werden gemanipuleerd om tot kunstmatig lagere resultaten te komen. In de reclame-uitingen werd de auto’s bovendien ook nog ‘een buitengewone gevoeligheid voor het milieu’ en ‘specifieke aandacht voor het emissieniveau’ toegedicht, aldus de uitspraak van de Italiaanse kartelpolitie.