"Wow, dat is een enorm aantal in een relatief korte tijd," riep Deborah Hensler, professor in ‘class action’ rechtszaken al uit.

Van de 475.000 Amerikaanse VW-dieselrijders hebben zich er al 210.000 opgegeven voor het compensatieprogramma dat VW met de autoriteiten en advocaten heeft afgesproken. De overgrote meerderheid van hen wil gebruik maken van de terugkoop-regeling, aldus één van de advocaten in de claimzaken. Professor Hensler tekent overigens wel aan ‘dat het registreren niet erg moeilijk is dus het zou ook wel verbazend zijn als velen dat niet hadden gedaan.’

Het is niet uitgesloten dat veel VW-bezitters hun auto met de aangeboden vergoeding van ruim 5.000 dollar toch willen houden als een pasklare technische oplossing beschikbaar komt maar dat is verre van zeker. Verwacht wordt dat VW in de komende maand met de eerste van die oplossingen op de proppen zal komen.