Ondanks een nieuw model zijn er in de VS in de eerste acht maanden van dit jaar 26 procent minder Priussen verkocht dan een jaar eerder. Toyota als geheel zag haar Amerikaanse verkopen daardoor met vijf procent dalen. Sinds begin 2014 zijn er ook maar vier maanden geweest waarin er meer Priussen werden verkocht dan in dezelfde maand een jaar eerder.

De Prius, die wel een succes blijft in Japan zelf, gaat daarmee tegen de trend in want de Amerikaanse markt als geheel vertoonde, althans tot juli maand, nog altijd een redelijke groei. "We verkopen er een stuk minder van maar dat heeft niets te maken met de auto zelf. De hele markt is dramatisch verschoven richting kleine trucks en SUV’s door de lage benzineprijzen. Er is een direct verband tussen de verkoop van hybride auto’s en wat je aan de pomp betaalt," zegt de eigenaar van een Toyota-dealer in El Monte, Calf, in de Wall Street Journal. Steeds meer Amerikanen ruilen hun Prius nu ook in voor zo’n benzineslurper terwijl de tweedehands Priussen niet aan de straatstenen te slijten zijn. Hisashi Nakai, hoofd technologie bij Toyota: "Japanners en Amerikanen kijken heel anders naar een auto. In de VS willen ze graag een grotere wagen omdat ze meer rijden."