Het net als Volvo Cars Zweedse Autoliv is de grootste leverancier van veiligheidsvoorzieningen in auto’s, zoals veiligheidsriemen, airbags, stuurwielen maar ook elektronische systemen als radar en camera’s. Het bedrijf zegt een wereldwijd marktaandeel te hebben van rond de 40 procent in passieve en van 20 tot 25 procent in actieve veiligheid.

De nieuwe joint-venture met Volvo Cars wordt gevestigd in Gothenburg en richt zich vooral op geavanceerde ‘driver assistance systems’ (ADAS) en systemen voor autonoom rijden (AD). De activiteiten van de joint-venture moeten begin volgend jaar daadwerkelijk van start gaan. "Door onze kennis en bronnen te combineren creëren we een wereldleider op het gebied van AD-software ontwikkeling. Dat betekent dat we sneller deze fascinerende technologie aan onze klanten kunnen aanbieden,” zegt CEO Hakan Samuelson van Volvo Cars.

Vorige maand sloot Volvo Cars al een samenwerkingsovereenkomst met Uber om autonoom rijdende auto’s te ontwikkelen. Bovendien heeft de Zweedse autobouwer aangekondigd zelf 400 technici aan te trekken om ook aan deze technologie te werken.