Bigland’s handtekening staat onder documenten met de omstreden opgeblazen verkoopcijfers die momenteel worden onderzocht door de Securities and Exchange Commission, de autoriteit die fraude rond de beurs behandelt.

De 49-jarige fotogenieke Bigland staat bekend als harde maar eerlijke leider die zijn mensen graag tot resultaten aanzet. Om die reden heeft Marchionne hem in 2011 ook gepromoveerd tot hoofd sales in de VS. Maar het lijkt er op dat Bigland daarbij zelf een flinke stap te ver is gegaan door de verkoopcijfers op te poetsen. Dat zou zelfs al gebeurd zijn sinds het jaar dat Bigland aantrad. FCA heeft inmiddels bijgestelde verkoopcijfers gepubliceerd maar die wijken slechts een paar duizend af van de eerdere gegevens.

De SEC kijkt nu niet alleen naar de praktijken bij FCA maar ook of andere autofabrikanten misschien iets te positief zijn geweest bij het rapporteren van hun maandelijkse statistieken. Met name de praktijken rond auto’s die door dealers op kenteken worden gezet maar nog niet écht zijn verkocht worden onder de loep genomen.