Volkswagen heeft in Afrika al een fabriek in Zuid-Afrika en een vestiging in Nigeria. De nieuwe fabriek past in de plannen van de VW-groep om de productie verder te regionaliseren.

Voor het nieuwe project heeft Volkswagen South Africa een overeenkomst getekend met de president van Kenia, Uhuru Kenyatta. "We brengen de productie van de succesvolle Polo Vivo van Zuid-Afrika naar Kenia om te profiteren van het enorme groeipotentieel van de Afrikaanse automarkt en mee te doen aan de positieve ontwikkeling ervan. Deze compacte auto is de best verkochte in de Sub-Sahara regio en dus het ideale instapmodel voor de veelbelovende Keniaanse markt," aldus Thomas Schäfer, managing director van VW South Africa.

VW zal bij de fabriek ook een trainingscentrum oprichten om productiemedewerkers op te leiden. In eerste instantie gaat het daarbij om mensen voor de eigen fabriek maar VW hoopt dat goed-opgeleide arbeiders later ook elders in de regionale industrie een baan kunnen vinden. Kenia is overigens geen nieuw land voor Volkswagen. In de jaren zestig werd ook de Kever in dat land geassembleerd maar daar is op den duur een eind aan gekomen.