De internationale autowereld, waarvoor China tegenwoordig van essentieel belang is, hield vorig jaar de adem in toen de autoverkopen in dat land opeens drie maanden achter elkaar lager uitkwamen dan een maand eerder. Maar dankzij stimuleringsmaatregelen van de regering in Beijing – zoals halvering van de aankoopbelasting op kleinere auto’s – en een weer oppikkende economie was de inzinking van korte duur.

Veel analisten vrezen nog wel dat het huidige groeitempo niet lang zal aanhouden omdat de belastingvoordeeltjes maar tot eind dit jaar gelden. ‘’We hopen dat de regering de maatregelen zal verlengen,” zegt Shi Jianhua, onder-secretaris van de CAAM dan ook.

De meeste autofabrikanten pakken een graantje mee van de goede gang van zaken. Zo kon General Motors in augustus 18 procent meer auto’s in China afzetten, kwam Ford op een groei van 22 procent en leverde Nissan 17 procent meer auto’s af. Een duidelijk succesnummer was ook Skoda dat in China 36 procent meer auto’s verkocht. Bij stalgenoot Audi en ook bij BMW bleef de groei met resp. acht en negen procent echter duidelijk achter bij de algemene tendens.