Eén van de studenten noemde zijn salaris ‘van een symbolische gewelddadigheid’ maar Ghosn wuifde die kritiek snel weg: "Als je goed bent, dan krijg je daar ook naar betaald. Het gaat niet over ‘eerlijk’ in een veeleisende en globaliserende wereld, het gaat er in de eerste plaats om prestaties neer te zetten. En om tot prestaties te komen moet je eerst over menselijk talent beschikken."

De hoge vergoedingen die Ghosn ontvangt staan al tijden zwaar ter discussie. Bij Renault alleen al kwamen zijn totale inkomsten over 2015 uit op 7,25 miljoen euro en daar komt dan nog 9 miljoen van Nissan bij. Dit voorjaar wezen de aandeelhouders van Renault het beloningsvoorstel af maar besloot het bestuur er toch mee door te gaan. Wel is afgesproken dat Ghosn dit jaar in ieder geval bij Renault minder zal vangen.