Kostenbesparingen ten bedrage van drie miljard dollar en een breder product- en dienstenaanbod moeten er voor zorgen dat de opgaande lijn in 2018 weer ingezet kan worden.

Dat heeft topman Mark Fields verteld aan investeerders. Ford gaat zich begeven op het gebied van robo-taxis en andere autonoom rijdende auto’s, wil nog meer gaan doen met elektrische auto’s en zich ook richten op mobiliteitsdiensten zoals shuttle busjes en fiets-delen.

Ook Ford probeert zich zo te ontwikkelen tot een ‘Silicon Valley’ bedrijf om de steeds scherpere concurrentieslag met bedrijven als Uber, Google en mogelijk ook Apple bij te kunnen houden. In dat kader heeft Ford het afgelopen jaar ook al verschillende start-ups en andere kleine specialisten opgekocht.

"De wereld gaat steeds verder weg van het eenvoudig bezitten van een auto naar het delen ervan. Daarom proberen we tegelijkertijd meer auto’s te verkopen en meer mobiliteitsdiensten te bieden. Dat alles betekent dat we volgend jaar minder winst zullen maken,” moest Field toegeven. De CEO belooft dat de nieuwe activiteiten zeker 20 procent winstmarge opleveren maar zei er niet bij in welk jaar dat gerealiseerd moet zijn.