Volgens hun advocaat komt de Tesla niet verder dan 469 pk terwijl er 700 pk was beloofd. "Dat beïnvloedt de prestaties, volgens de klanten," voegt hij er aan toe.

Tesla verwerpt de beschuldigingen en stelt ‘dat de auto aan de vereisten voldoet overeenkomstig de meetmethoden die door de autoriteiten worden gehanteerd’. Het gerechtshof in Oslo gaat de schadeclaim echter toch in december behandelen.

Noorwegen is één van de belangrijkste markten voor Tesla en andere fabrikanten van elektrische auto’s, vooral vanwege de ruime staatssteun. In het tweede kwartaal was één op de drie nieuwe auto’s volledig elektrisch, waarmee Noorwegen nog altijd de Europese ranglijst op afstand aanvoert. Ons land blijft tweede, hoewel het aandeel door het terugdraaien van overheidsmaatregelen wel gedaald is naar 2,2 procent. Frankrijk wint terrein, daar is nu 1,6 procent van de nieuwe auto’s een EV.