Dat meldden ingewijden rond de onderhandelingen afgelopen dinsdag. Volgens de bronnen willen de partijen uiterlijk in januari tot overeenstemming komen.

Onduidelijk is nog hoe hoog de boete uiteindelijk wordt. Volkswagen had eind juni de beschikking over krap 30 miljard euro aan middelen. Volgens financieel directeur Frank Witter heeft het bedrijf daarvan 20 miljard euro nodig om financieringen te kunnen waarborgen en ook de kredietstatus van het bedrijf veilig te stellen.

Eerder bereikte Volkswagen al een akkoord in de VS over een pakket aan maatregelen voor reparatie of terugkoop van dieselwagens met sjoemelsoftware ter waarde van 14,7 miljard dollar. Investeerders in Volkswagen hebben eerder voor miljarden claims ingediend vanwege schade door het dieselschandaal.

In Duitsland loopt ook nog een strafrechtelijk onderzoek naar het concern.