Volgens een steekproef vorig jaar was van vijf procent van de voertuigen die uit België in Nederland werden ingevoerd de kilometerstand teruggedraaid. Gemiddeld ging de teller 45.000 kilometer terug. Andersom werd nog meer gefraudeerd: van 20 procent van de voertuigen die van Nederland naar België gingen, was gerommeld met de stand. Het gemiddelde was 110.000 kilometer.

Schultz benadrukt dat Nederland en België vooroplopen met regels voor tellerstanden. Door bij invoer opgegeven en eerder geregistreerde standen te vergelijken, moet nu ook grensoverschrijdende fraude worden bestreden. De minister wijst erop dat sjoemelen met het aantal gereden kilometers grote economische schade veroorzaakt en dat kopers erdoor worden opgelicht. Ook leidt het tot oneerlijke concurrentie tussen autohandelaren en kan het negatieve effecten hebben op de veiligheid op de weg.

Volgende maand begint een proef met het uitwisselen van gegevens tussen de twee landen. De Rijksdienst voor het Wegverkeer bekijkt volgend jaar of het experiment een succes is.