Dat plan is bekend, ‘al de rest is bijgevolg interpretatie en speculatie of, erger nog, volledig uit de lucht gegrepen’. "Dit gegis veroorzaakt echter heel wat deining en ongerustheid in de markt van bedrijfswagens, en dreigt deze een tijd lam te leggen. Dit is onaanvaardbaar," aldus FEBIAC.

Rijden in een auto van de zaak is in België fiscaal aantrekkelijk, zowel voor de werknemer als de werkgever. Mede daardoor is de automarkt voor een groot deel afhankelijk van de verkoop van bedrijfsauto’s. De regering heeft nu te kennen gegeven berijders tot honderden euro loonvoordeel te willen geven als ze die auto opgeven. Maar wat precies de plannen zijn, is volstrekt onduidelijk.

FEBIAC zegt niet gekant te zijn tegen intelligente hervormingen van de fiscale omkadering van auto’s van bedrijven. "Net zomin is zij gekant tegen ingrepen die onze burgers en bedrijven mobiel houden of mobieler maken. Administratieve en fiscaal-sociale vereenvoudiging; het vergemakkelijken van multimodaliteit, sturing richting milieuvriendelijke voertuigen en mobiliteitsdiensten… het kan stuk voor stuk op onze principiële instemming rekenen."

Maar FEBIAC ‘volgde met stijgende verbazing de gevolgtrekkingen en speculaties die de media haalden na de presentatie van de federale begrotingsmaatregelen met betrekking tot bedrijfswagens. "Enkele ideeën en voorstellen staan namelijk mijlenver af van de beslissingen die de federale regering afgelopen weekend heeft gecommuniceerd: de verminderde aftrek van brandstofkosten en de invoering van een mobiliteitsbudget. De concrete maatregelen en modaliteiten zullen de komende weken uitgewerkt worden. Het is daarom uiterst belangrijk om snel de concrete modaliteiten van beide beslissingen te kennen. Want ook al is de mobiliteit van zijn personeel en zijn producten zeer belangrijk, welk bedrijf kan en wil zich vandaag engageren voor contracten die makkelijk drie tot vier jaar lopen en waarvan de gevolgen vandaag niet precies in te schatten zijn? Welke werknemer die een auto van het bedrijf nodig heeft om zijn of haar job uit te voeren, is vandaag zeker de juiste keuze te maken?”