Een 50-jarige vrouw kwam om het leven bij een ongeval in Californië toen de airbag aan de bestuurderskant van haar Civic uit 2001 explodeerde. De auto behoorde tot de 313.000 exemplaren waarvoor de verkeersveiligheidsdienst NHTSA in juni nog had gewaarschuwd dat de Takata-airbags een ernstig gevaar opleverden. De NHTSA raadde eigenaren daarbij zelfs aan de auto niet meer te gebruiken tot de airbags vervangen waren. Volgens Honda was de eigenaar al twintig keer gesommeerd om de auto naar de garage te brengen maar was dat steeds in de wind geslagen.

Takata hoopt ondertussen eind deze maand meer duidelijkheid te verschaffen over een mogelijke koper voor het bedrijf dat door het airbag schandaal in ernstige financiële problemen is geraakt. Volgens berichten zijn er vier gegadigden waaruit Takata volgende week nog twee kandidaten zal kiezen om verdere onderhandelingen mee te voeren.