In Philippsburg maakt Goodyear zomer- en winterbanden voor personenauto’s en bestelwagens. De sluiting moet in 2017 zijn voltooid en zal de onderneming 240 tot 280 miljoen aan bijzondere lasten kosten. Aan de andere kant hoopt het bedrijf in 2018 20 miljoen en in de jaren daarna 30 miljoen dollar per jaar te besparen. Goodyear gaat de komende tijd met de Duitse bonden overleggen over een afvloeiingsregeling.

Goodyear stelt dat de bandenmarkt nog maar weinig groeit of helemaal stagneert. Om die reden wil de onderneming er minder in investeren. "Het besluit om Philippsburg te sluiten is een moeilijke keus geweest. We zijn ons zeer bewust van onze verantwoordelijkheid tegenover onze medewerkers. We willen sociaal aanvaardbare oplossingen voor hen zoeken," zegt Jürgen Titz, topman van Goodyear Dunlop in Duitsland, Oostenrijk en Zweden.