"Als we nieuwe software ontdekken, dan zullen we de zaken agressief doorzetten. Worden de regels overtreden, dan zullen de fabrikanten niet alleen de auto’s op hun kosten moeten herstellen maar kunnen we ook op grond van de Amerikaanse wetgeving hoge boetes opleggen," heeft CARB laten weten.
De Californische autoriteiten hebben, volgens Duitse bronnen, ontdekt dat Audi ook zogenaamde ‘stuurdraaing-software’ heeft geïnstalleerd. Een auto kan daarmee bepalen of hij voor een emissietest op een rollenbank staat omdat dan het stuur niet draait. De software beperkt in die situatie de emissie maar wordt uitgeschakeld zodra de auto normaal de weg op gaat. De nieuwe software zou niet alleen zijn toegepast in auto’s met dieselmotoren maar ook bij benzine-modellen.

Inmiddels heeft Illinois als 19e Amerikaanse staat een strafklacht tegen Volkswagen ingediend wegens het ‘oude’ dieselgate. Illinois wil VW America boetes opleggen voor het overtreden van de milieuvoorschriften door het gesjoemel met de dieselauto’s. Volgens de officier van justitie gaat in het in deze staat in totaal om 29.800 auto’s.