Die perstoelichting ging over de overname van een Duitse specialist op het gebied van geautomatiseerde productiesystemen, Grohmann Engineering in Prüm. Dat bedrijf heeft 700 ingenieurs in dienst en draait een omzet van rond de 100 miljoen per jaar. Grohmann bouwt niet alleen de machines maar ontwikkelt ook de daarvoor benodigde software. Beide bedrijven werken al meer dan een jaar samen. "De overname komt voort uit een gemeenschappelijke wens om de banden nog strakker aan te halen," aldus een toelichting van Tesla.

De acquisitie, de eerste grote in de geschiedenis van het bedrijf, moet Tesla in staat stellen de productie op een technisch hoger niveau te brengen en zo ook te versnellen. "We willen vaart zetten achter de productie van het Model 3 en ook achter de productie van batterijen. We kijken daarbij ook naar een tweede, en misschien zelfs een derde ‘gigafactory’ voor batterijen in Europa, want we verkopen veel auto’s in Europa. We willen met onze productie dicht op onze klanten zitten," zegt Musk.

Tesla wil Grohmann tot zijn Europese hoofdkantoor maken voor geavanceerde automatiseringssystemen. Directeur/eigenaar Grohmann zelf wordt bij Tesla hoofd van een nieuwe divisie ‘Tesla Advanced Automation Germany’. Tesla kijkt ook naar andere ondernemingen die kunnen bijdragen aan de verdere technische ontwikkelingen op dat gebied. "We verwachten in de komende twee jaar in Duitsland duizend nieuwe banen voor hoogtechnologisch personeel te kunnen creëren".