Over die deal is overeenstemming bereikt bij een districtsrechter in Los Angeles. De miljarden-compensatie is een forse aderlating voor Toyota in een tijd waarin de resultaten toch al onder druk staan.

Rond 1,5 miljoen Amerikanen met een Toyota Tacoma, Tundras of Sequias hebben gemerkt dat hun auto al snel begint te roesten. Dat blijkt te komen doordat er niet voldoende roestbescherming is aangebracht. De eigenaren hebben via hun advocaten bij de rechtbank een enorme schadeclaim neergelegd waarover nu na maandenlange onderhandelingen een akkoord is bereikt. Eigenaren kunnen hun auto in dat kader voor een gratis inspectie naar de garage brengen en krijgen die desnoods gedeeltelijk vernieuwd als dat noodzakelijk mocht blijven. "We willen dat onze klanten uitstekende ervaringen hebben met hun aankoop dus we zijn blij dat we deze zaak zo hebben kunnen regelen dat zij er voordeel van hebben. Het toont ook aan dat we achter de kwaliteit en betrouwbaarheid van onze voertuigen staan," aldus een verklaring van de Amerikaanse tak van Toyota.