Dat is bijna driekwart van de 450.000 VW’s en Audi’s met een 2.0 liter dieselmotor die er momenteel in de VS rondrijden. Het aantal terug te kopen auto’s kan nog flink oplopen want de termijn om je daarvoor op te geven loopt nog door tot september 2018. Aan de andere kant kunnen eigenaren later ook altijd nog kiezen voor herstellen met enkele duizenden dollars compensatie.

Voor Volkswagen schept die operatie-terugkoop enorme logistieke problemen. De auto’s mogen niet opnieuw verkocht worden, ook niet als ze zouden zijn aangepast. Export naar andere landen is eveneens verboden. Tegelijk is het niet de bedoeling dat de auto’s allemaal worden gesloopt. De Amerikaanse autoriteiten hebben VW opgedragen ze rij-onklaar te maken door de motor regeleenheid of ECU er uit te halen. VW zal de auto’s zo goed als zeker verder slopen om de onderdelen opnieuw te gebruiken of te verkopen. Ook de motoren kunnen hergebruikt of verkocht worden mits de diesel oxidatie katalysator en het deeltjesfilter er af worden gehaald. Dat alles is goed nieuws voor wie onderdelen voor een nog redelijk nieuwe VW of Audi zoekt want de prijs daarvan zal door het grote aanbod straks ongetwijfeld fors in elkaar zakken.

Deal zware diesels VS

Volkswagen is met Amerikaanse milieutoezichthouders nu ook een oplossing overeengekomen voor circa 80.000 vervuilende diesels met een 3,0-litermotor. Het gaat om de zwaardere auto’s van de merken Audi, Volkswagen en Porsche. Zo’n 60.000 van de betrokken wagens krijgen een software-update. De rest wordt teruggekocht, zeggen de bronnen die nog geen financiële details over de bijkomende compensatie konden melden.

Eerder bereikte Volkswagen al een akkoord in de VS over een pakket aan maatregelen voor sjoemeldiesels met een 2,0-litermotor. Daar is het bedrijf al vele miljarden aan kwijt.