De dealers vrezen dat dat hun toch al flinterdunne marges verder uitholt. Ze zwaaien dan ook met een schadeclaim van vele honderden miljoenen euro’s als Audi niet op z’n schreden terugkeert.

Audi kondigde de plannen vorige week aan in het kader van een nieuwe samenwerking met SAIC Motor Corp. Dat leidde onmiddellijk tot woedende reacties van de dealers. Audi wordt momenteel vertegenwoordigd door 460 dealerbedrijven waarvan één op de drie pas de laatste drie jaar is aangetrokken.

Die dealers zijn bang dat een nieuw verkoopnetwerk hun toch al kwakkelende afzet van Audi’s verder zal verzwakken. "We zijn sterk tegen deze nieuwe samenwerking omdat het onze belangen ernstig bedreigt," aldus één van de dealers. Een op korte termijn georganiseerd overleg met vertegenwoordigers van 15 dealergroeperingen met samen 150 bedrijven leverde echter niets op. De dealers zijn daarom vast van plan om hun schadeclaim neer te leggen bij de rechter.