In 2019 gaat het om hooguit 60.000 stuks, in het jaar daarna kan Tesla dat mogelijk tot 130.000 opvoeren. Dat is nog altijd veel te weinig om de 400.000 gegadigden voor de ‘betaalbare’ Tesla, die ook al een bedrag hebben aanbetaald, hun zo gewenste auto te bezorgen.

Dat zegt analist Adam Jonas van zakenbank Morgan Stanley in een bericht aan zijn klanten. Jonas geloofde tot voor kort heilig in Tesla maar is kennelijk van dat geloof afgestapt. Als Model 3 inderdaad pas eind 2018 verschijnt, dan is dat een jaar later dan Tesla zelf tot nu toe belooft.

Overschrijden van beloofde termijnen is echter zo langzamerhand wel normaal bij de bouwer van luxe EV’s. Dat zou dan ook gelden voor het productiedoel want CEO Elon Musk stelt tot nu toe steeds dat er in 2018 al 400.000 Model 3’s van de band zullen rollen.