Uber wil dienstverlener zijn, geen taxi-onderneming

Het Europese Hof van Justitie moet beslissen of Uber moet worden beschouwd als een digitale dienstverlener en niet als een transport- of taxibedrijf.

Oprichter Uber stapt op met een paar miljard

In dat laatste geval zou Uber zich moeten houden aan de strikte regels rond vergunningen, werktijden, verzekeringen en dergelijke, wat de Amerikaanse taxi-organisator met alle mogelijke middelen wil voorkomen.

Uber stuit in veel Europese landen op hevige tegenstand, niet in het minst van bestaande taxibedrijven die vinden dat de nieuwkomer oneerlijk kan concurreren omdat het zich aan veel minder regeltjes hoeft te houden. Ook overheden leggen Uber daarom nog al eens aan banden. Dat is ook gebeurd in Barcelona, waar Uber door de grootste plaatselijke concurrent voor de rechter is gesleept wegens vermeende illegale taxidiensten. De rechter in de Spaanse stad komt er echter zelf niet uit en heeft de vraag daarom voorgelegd aan het Europese Hof dat de zaak volgende week zal behandelen. De uitspraak is extra interessant omdat de Europese Commissie – die overigens niets met het Hof te maken heeft – digitale diensten zoals die van Uber juist wil aanmoedigen.

Uber wil dienstverlener zijn, geen taxi-onderneming - Automobielmanagement.nl

Uber wil dienstverlener zijn, geen taxi-onderneming

Het Europese Hof van Justitie moet beslissen of Uber moet worden beschouwd als een digitale dienstverlener en niet als een transport- of taxibedrijf.

Oprichter Uber stapt op met een paar miljard

In dat laatste geval zou Uber zich moeten houden aan de strikte regels rond vergunningen, werktijden, verzekeringen en dergelijke, wat de Amerikaanse taxi-organisator met alle mogelijke middelen wil voorkomen.

Uber stuit in veel Europese landen op hevige tegenstand, niet in het minst van bestaande taxibedrijven die vinden dat de nieuwkomer oneerlijk kan concurreren omdat het zich aan veel minder regeltjes hoeft te houden. Ook overheden leggen Uber daarom nog al eens aan banden. Dat is ook gebeurd in Barcelona, waar Uber door de grootste plaatselijke concurrent voor de rechter is gesleept wegens vermeende illegale taxidiensten. De rechter in de Spaanse stad komt er echter zelf niet uit en heeft de vraag daarom voorgelegd aan het Europese Hof dat de zaak volgende week zal behandelen. De uitspraak is extra interessant omdat de Europese Commissie – die overigens niets met het Hof te maken heeft – digitale diensten zoals die van Uber juist wil aanmoedigen.